In jouw restaurant staat alles op punt: de vlotte en vriendelijke service, een aangenaam interieur en vooral: lékker eten! Je hebt zelfs een facebookpagina om je klanten op de hoogte te houden van wat er in jouw restaurant gebeurt en je bent er zeker van je klanten telkens tevreden en voldaan naar huis gaan. Maar waarom kwam die ene klant – die je restaurant zo tof leek te vinden –  niet nog eens terug?

Eens je restaurant gekend is, staat namelijk het moéilijkste werk voor de deur: zorgen dat je klanten terugkomen! Want daar zit namelijk de échte winst. Bij deze een aantal belangrijke tips om in het achterhoofd te houden:

Wist je dat succesvolle zaken doorgaans 80% van hun omzet uit 20% van hun klanten halen?

  1. Punten scoren

Geef klanten een extra reden om terug te komen! Beloon je trouwe klanten bijvoorbeeld met loyaliteitssysteem als Joyn: telkens als je klanten langskomen en hun klantenkaart scannen, krijgen ze er extra punten bij die later kunnen worden ingezet voor een gratis koffie, dessert, drankje… noem maar op! Of ga volledig oldschool met een stempelkaart waarmee ze kunnen sparen voor een extraatje. Zo scoren niet alleen je klanten punten, maar ook jij als eigenaar: belonen werkt!

  1. Remember my name…

Klanten die regelmatig langskomen zijn een fortuin waard. Probeer daarom altijd je trouwe klanten te herkennen en moedig ook je personeel aan om hetzelfde te doen. Probeer hun naam en misschien zelfs hun favoriete bestelling te onthouden (tip: een post-it is nooit veraf, je hoeft niet alles te onthouden ?). Zo voelen klanten zich speciaal en komen ze gegarandeerd terug, want bij jou zijn ze welkom.

  1. De mening van je klant telt

Het is belangrijk om te leren uit ervaringen van klanten. Zowel positieve als negatieve feedback is onbetaalbaar. Stimuleer je klanten dan ook om hun mening te delen en bedank hen ervoor. Vraag bijvoorbeeld bij hun eerste bezoek of ze enige feedback hebben om je zaak nog beter te maken. Hierdoor zullen zij zich gewaardeerd voelen, en al zeker als ze bij hun volgende bezoek merken dat je hun raad hebt opgevolgd!

  1. Blijven hangen

Het is niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat jij top of mind blijft bij je klanten, maar het zorgt ervoor dat jij het eerste bent waar ze aan denken bij hun volgende zoektocht naar een restaurant of bar. Er zijn verschillende manieren om hierop in te spelen. Overweeg bijvoorbeeld om doggybags aan te bieden. Niet alleen omdat dit hen de indruk geeft dat jouw porties groot zijn (en je hen waar voor hun geld geeft) maar vooral omdat ze de dag erna, bij het zoeken naar een hapje in de frigo gegarandeerd nog eens aan je terugdenken! Niet zo’n fan van doggybags? Probeer dan toch voor een herinnering te zorgen in de vorm van een snoepje, kaartje of zelfs een doosje pepermuntjes met de naam van je zaak op.

En last but not least…

  1. Get social

Waardeer je klanten ook online, en wees op die manier ook buiten je zaak een ware gastheer of –vrouw. Retweet of deel bijvoorbeeld een positief bericht van klanten over je zaak. Wees daarnaast niet bang om positieve reviews te stimuleren. Robert Cialdini benoemde consistentie namelijk als één van de 6 principes van het overtuigen! Dit betekent dat als iemand een positieve review schrijft over jouw zaak, hij of zij zich daar – om consistent te blijven – naar zal gedragen. Daarom zal iemand die een positieve review schrijft over jouw zaak sneller terugkomen! Herhaalbezoek? Check!

Nog beter is het om te vragen aan jouw influencers om een positieve review te schrijven, zodat zij nòg meer klanten kunnen overtuigen dat jouw zaak de place to be is! En onthou vooral: elke klant kan je minstens vijf nieuwe klanten bezorgen. De moeite waard top of mind te blijven, dus!

Vind je sociale media ook belangrijk voor je zaak, maar heb je geen tijd? Probeer dan eens AreTheyHappy om je online reputatie te verhogen!

Start mijn gratis trial!