Foodie feestdagen in februari

Read in English

Net zoals in januari zijn er ook in februari heel wat events en foodie feestdagen die je in de kijker kan zetten op je sociale media of in je horecazaak zelf. Van decoratie tot nieuwe recepten, wij voorzien je ook deze maand van de nodige inspiratie.

FoFoodie feestdagen en events in februariod events and holidays in February

Heel de maand lang – Carnaval

De officiële carnavalsperiode valt in België en Nederland tussen 1 februari en 9 maart. De bijhorende feesten worden dus gespreid over de hele maand over het hele land. Om te kijken wanneer er een carnavalstoet in jouw stad of gemeente passeert, klik hier voor België en hier voor Nederland.

Als je restaurant of café zich in de buurt van de carnavalsstoet bevindt, dan kan je je alvast verwachten aan extra klanten.

Tip: tijdens carnaval wordt er al eens wat gedronken.

Volgens de traditie is het dan ook het uitgelezen moment om een fondke te leggen en de ietwat vettigere gerechten boven te halen. Denk aan boule de berlins, churros, of het typisch carnavalsgebakje nonnevot.

 Recommended hashtag:  #carnaval , #carnavalstoet

 Voor wie:  Horecazaken die zoetigheden aanbieden of die zich in de buurt van carnavalsfestiviteiten bevinden.

 Wat kan je er mee doen:  Zet eventueel een feestelijk gedecoreerd sandwichbord buiten je zaak om feestvierders naar binnen te lokken. Als jouw restaurant of bar toe is aan wat nieuwe decoratie, denk dan aan ballonnen, slingers en maskers.

Voor ijssalons, wafelkramen, en donutverkopers is het dan weer dé tijd van het jaar om de confettisprinkles en andere opvallende toppings uit de kast te halen. Zin om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Confetti cake pops zijn all the hype het laatste jaar, én ze zijn nog eens enorm fotogeniek. Als dat niet goed scoort op Instagram, dan weten we het ook niet meer. Zoek zeker eens naar #cakepopstagram voor meer inspiratie!

#cakepopstagram

Ook de hele maand lang: Tournée Minérale

Er gaat aanzienlijk minder alcohol bij gemoeid dan het voorgaande event, maar dat maakt het niet minder leuk om inspiratie uit te putten. Integendeel! Tournée Minérale is een campagne van Stichting tegen Kanker die iedereen aanspoort om in februari geen alcohol meer te drinken. De campagne spoort mensen aan #tourneeminerale te gebruiken tijdens leuke momenten met vrienden, om te tonen dat je ook plezier kan hebben zonder alcohol. Vergeet de hashtag dus niet wanneer je post!

 Recommended hashtag:  #tourneeminerale

 Voor wie:  Restaurants en bars

 Wat kan je er mee doen:  Zet deze maand je non-alcoholische drankjes wat meer in de verf. In plaats van de gewoonlijke cocktail maison, overweeg eens enkele alcoholvrije suggesties te creëeren. Voor inspiratie, bekijk zeker eens de alcoholvrije cocktailrecepten van Libelle.

Je kan uiteraard ook zelf meedoen, en heel februari lang steevast kiezen voor een glaasje citroenwater in plaats van een wijntje bij het eten. We hebben nooit gezegd dat het makkelijk zou worden!

World Nutella Day – 5 februari

Zo’n 10 jaar geleden verkondigde Amerikaanse blogster Sara dat Nutella “zo’n geniale uitvinding” is, dat het zijn eigen feestdag verdient. Dat idee was blijkbaar zo slecht nog niet, aangezien talloze chocofans overal ter wereld al snel meevierden. In 2015 claimde Nutella 5 februari officieel als #worldnutelladay. Als dat geen mooi voorbeeld van brand ambassadorship is!

 Recommended hashtag:  #nutelladay #worldnutelladay #nutellalovers en natuurlijk #nutella

 Voor wie:  Elke zaak die zoetigheden aanbiedt

 Wat kan je er mee doen:  Wat kan je er niet mee doen, is de echte vraag. Wat dacht je van pizza met Nutella als dessert, gesmolten Nutella om fruit of marshmallows in te dippen, lattes en freakshakes gedecoreerd met de hazelnootpasta, wafels en ijsjes gedrapeerd in choco, … Je kan zelfs lege Nutellapotten gebruiken om allerlei lekkers in te presenteren. Of je genoeg potten choco kunt leegeten tegen dan, dat is de vraag natuurlijk…

Hazelnut soft serve topped with croissant bites ? Credit: @feedyourgirlfriend #NYC?

Een bericht gedeeld door NYC Food (@nyc.food) op

Krokusvakantie – 12 tot 18 februari

Hoewel de krokusvakantie geen echte feestdag is, is het toch belangrijk dat je deze periode aanstipt in je kalender. Je kan je namelijk verwachten aan meer bezoekers dan gewoonlijk. Ook in Nederland is het krokusvakantie, alleen valt die een week later dan in België.

 Recommended hashtag:  #krokusvakantie

 Voor wie:  Horecazaken die regelmatige Belgische en Nederlandse toeristen over de vloer krijgen

 Wat kan je er mee doen:  Je eventueel verwachten aan extra bezoekers. Revamp je kindermenu eens of overweeg enkele kindvriendelijke gerechtjes toe te voegen aan je menukaart. Luchtige snacks of zoete tussendoortjes, zoals milkshakes en ijsjes, doen het ook altijd goed.

Valentijn – 14 februari

Hét grote feest van februari kunnen we natuurlijk niet overslaan. 14 februari is dé dag van het jaar om romantisch uit de hoek te komen. Enkele ideetjes:

 Recommended hashtag:   #valentijn, #valentines #valentinesday

 Voor wie:  Iedereen

 Wat kan je er mee doen:  Je kan uiteraard je restaurant versieren met rozen, hartjes en kaarsen in alle vormen en maten. Ook kan je creatief uit de hoek komen door je gerechten romantisch te versieren: wat frambozencoulis op je bord in de vorm van een hartje bijvoorbeeld, of koekjes voor bij de koffie met een romantisch tintje (zoals deze valentijnskoekjes). Al gedacht aan rozenblaadjes als decoratie? Ze bestaan zelfs in eetbare vorm! Verschillende restaurants bieden speciaal voor deze dag een uniek valentijnsmenu aan, om te delen met je geliefde natuurlijk.

Margarita day – 22 februari

Ons lijstje sluiten we af met een drankje dat elk deel van je tong prikkelt: de margarita! De maar al te bekende cocktail krijgt zijn eigen feestdag op het eind van de maand.

 Recommended hashtag:  #margaritaday

 Voor wie:  Cocktailbars, tapasbars, Mexicaanse restaurants en andere horecazaken die graag uitpakken met creatieve drankjes.

 Wat kan je er mee doen:  Als je op zoek bent naar een nieuwe cocktailsuggestie, dan is de margarita ideaal voor de maand februari. De zomer is nog ver weg, maar met deze traktatie kan je de zon toch al een beetje binnenbrengen. Als je the road to Margaritaville liever bewandelt zonder alcohol (wat weer goed uitkomt tijdens Tournee Minerale), dan kan je de tequila en triple sec vervangen door citroenlimonade of iets gelijkaardig.

Happy #NationalMargaritaDay! How do you take yours?

Een bericht gedeeld door Awestruck (@awestruck) op

Zo, hopelijk hebben we je opnieuw genoeg inspiratie en informatie gegeven om ook van deze maand een succes te maken. Veel plezier ermee, en aarzel niet om je creaties met ons te delen op Facebook en Instagram! Zijn er nog leuke dagen of events die ontbreken in dit lijstje? Laat ons iets weten!