Mensen komen naar jouw zaak toe voor het lekkere eten, de aangename sfeer en de beste service… maar natuurlijk moeten ze je eerst vinden. Een website is daarom een must geworden voor restaurants en bars. Potentiële klanten hebben je website nodig om openingsuren te vinden, het menu, je locatie, sfeerfoto’s en zoveel meer. Maar zie je minder website clicks dan je zou willen? Dan heb je misschien dringend nood aan Search Engine Optimization!

Wat is Search Engine Optimization?

SEO is eenvoudigweg een manier om meer verkeer naar jouw website te lokken. Het zorgt ervoor dat jouw site hoger komt te staan in de resultaten van Google, zodat je klanten je zaak (sneller) vinden op het web.

Je doet aan SEO door ervoor te zorgen dat de keywords op jouw website overeenstemmen met de zoektermen die jouw klanten in google typen om een restaurant of bar te vinden.

Wat kan het voor mijn zaak doen?

Consumenten zijn lui geworden, vaak gehaast en willen niet te veel tijd besteden aan het zoeken van restaurants of bars. Als jouw zaak niet in de top 10 van zijn zoekresultaten staat, zullen je potentiële klanten je zaak niet te zien krijgen.

Maar dat is geen probleem, want jij hebt aan SEO gedacht! Jouw klant vindt je site immers meteen op het web, dus de kans is groot dat hij jouw zaak zal zien en overwegen. Door je website te optimaliseren zal je dus nog meer klanten naar je zaak lokken.

Hoe ga ik van start?

  1. Zoek naar de zoektermen die jouw klanten gebruiken

Ga van start op Google en verplaats jezelf in de schoenen van je klant. Welke zoektermen zou jij gebruiken om een zaak als die van jou te vinden? Enkele tips:

  • Vermijd vakjargon en gebruik woorden die een gewone klant zou gebruiken
  • Maak gebruik van Google: typ een zoekterm en Google zal deze vanzelf aanvullen met veelgebruikte woorden.
  • Voeg je locatie toe aan je zoekterm, bijvoorbeeld:

“Restaurant + jouw stad

Soort restaurant +  jouw stad

Jouw stad + restaurant”

  1. Optimaliseer je website

Nu je de belangrijkste zoektermen voor jouw zaak heb gevonden, is het tijd om je website eraan aan te passen. Zorg ervoor dat Google de zoektermen vindt op de juiste plaatsen:

  • In de paginatitel
  • In de paginaomschrijving ( = de META description)
  • De woorden die je gebruikt op je webpagina zelf (de inhoud van je website)
  • De namen die je geeft aan het beeldmateriaal (afbeeldingen en video’s) op je site

Vraag eventueel de persoon die je website heeft gemaakt om je hiermee te helpen. Zorg er ook voor dat elke pagina op je website snel laadt en dat hij mobielvriendelijk is.

  1. Zoek naar links

Ten slotte is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ook via andere websites te vinden bent! Als restaurant of bar heb je dit hoogstwaarschijnlijk al onbewust gedaan: je profiel op TripAdvisor, Google+, en Foursquare bijvoorbeeld. Optimaliseer je account door zoveel mogelijk gegevens toe te voegen (zoals je menu en je website). Hoe meer relevante links Google kan vinden, hoe beter voor jouw ranking!

Wil je nog meer tips over het optimaliseren van jouw marketing, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf me in!