
De 7 sociale kanalen waar je als horecazaak zeker aanwezig moet zijn
Een website heb je waarschijnlijk al, maar is die wel vindbaar op Google? En lok je ook effectief nieuwe klanten naar je zaak met je Facebookpagina of Instagramprofiel? Er bestaan heel wat sociale kanalen waarop (potentiële) klanten je kunnen vinden, en het is moeilijk in te schatten welk effect ze hebben op je bezoekersaantallen. Hoe bepaal je nu welke kanalen de moeite waard zijn? We overlopen de belangrijkste sociale kanalen waar je als horeca-eigenaar absoluut aanwezig moet zijn.
1. Google
Als meest bezochte website ter wereld, kan je Google niet links laten liggen. Maar niet alleen de zoekfunctie is interessant om klanten te lokken, ook de reviews op Google zijn belangrijk! Consumenten kiezen namelijk vaker voor de zoekgigant om hun mening achter te laten, en zo wint Google terrein van andere niche reviewsites. Ook vanuit de AreTheyHappy community horen we dat klanten meer en meer reviews posten via Google.
Hou dus op regelmatige basis de reviews in de gaten, als het kan elke dag. Klanten kunnen er simpelweg een rating op 5 achterlaten, maar ook uitleg geven bij hun score en foto’s posten. Jij als eigenaar kan daarop antwoorden, wat we absoluut aanraden.
Om te kunnen antwoorden op reviews, moet je over een Google My Business account beschikken. Daar beheer je alle bedrijfsinformatie zoals openingsuren en contactgegevens, en kan je zelfs foto’s van je zaak toevoegen.
Tip: Het is heel leuk als je zaak rechtsboven verschijnt in Google, maar daarnaast wil je ook gevonden worden in de zoekresultaten aan de linkerkant natuurlijk! Om daarvoor te zorgen, kijk je best in de richting van Search Engine Optimization. [Leer meer]
2. Facebook
Aangezien bijna iedereen op het grootste sociale mediakanaal zit, kan jij daar met je zaak natuurlijk niet ontbreken. Met een business Facebookpagina krijg je de mogelijkheid om
- nieuwe klanten te lokken
- én reviews te verzamelen.
Hoe? Als klanten een leuke ervaring hebben gehad in jouw zaak, dan delen ze dat maar al te graag op Facebook. Dan wil jij toch niet liever dat ze jouw naam duidelijk vermelden? Dat doen ze makkelijker als ze je zaak of locatie kunnen taggen. Onthoud dat mond-tot-mond reclame nog altijd de beste reclame is, ook online. Probeer dat zo veel mogelijk te stimuleren door ook op Facebook actief te zijn.
Onthoud dat mond-tot-mond reclame nog altijd de beste reclame is, ook online.
Klanten kunnen niet alleen posten over jou, ze kunnen net zoals op Google een sterrenrating achterlaten. Wanneer je reageert op een review, kijk altijd eerst na of je reageert met je persoonlijk profiel of met je business pagina. Sommige (trouwe) klanten verkiezen een persoonlijke aanpak, andere klanten zullen gek opkijken wanneer ze een reactie zien van een naam die ze niet onmiddellijk herkennen. Kies voor de aanpak die het beste bij je zaak past.
Vergeet ook niet je locatie te claimen op Facebook. Een Facebook Places pagina is namelijk niet hetzelfde als een gewone Facebook pagina. Hierover schrijven we later meer.
Tip: Op Facebook krijg je de mogelijkheid om recensies uit te schakelen, maar wij raden aan dat absoluut niet te doen. Feedback, vooral negatieve, kan namelijk enorm handig zijn. En je wilt je klanten toch niet monddood maken? Je hoeft echt niet bang te zijn voor slechte recensies. Als je niet zeker bent hoe daarop te reageren, lees dan onze blogpost over hoe om te gaan met negatieve reviews.
3. TripAdvisor
TripAdvisor is de meest populaire reviewsite in de horecasector en daardoor hét platform bij uitstek voor elk restaurant, bar, B&B en hotel. Je zaak verschijnt op TripAdvisor vanaf het moment dat een bezoeker over jou praat. Maar ook hier moet jij je locatie nog officieel claimen.
Tip: Aangezien TripAdvisor een van de eerste websites is waar je naartoe gaat als je een reis boekt, gaan veel toeristen op zoek naar advies op TripAdvisor. Extra belangrijk dus als jouw zaak zich in een toeristische regio bevindt!
4. Instagram
Ondanks het feit dat Instagram geen reviewsite is, blijft het wel een enorm populair medium voor je klanten. De foto-app is ondertussen het meest populaire sociale mediakanaal na Facebook en Youtube, en vooral de jongere generaties zijn er enorm actief. Aangezien #travel en #food twee van de meest populaire topics op het platform zijn, kan jij er met je zaak dus niet langer ontbreken. Want er zijn weinig foto’s die even veel hartjes krijgen als een mooie compositie van een cappuccino met bijhorend koekje.
Er zijn weinig foto’s die even veel hartjes krijgen als een mooie compositie van een cappuccino met bijhorend koekje.
5. Foursquare
Met meer dan 50 miljoen gebruikers mag ook Foursquare niet uit dit lijstje ontbreken. Net zoals bij de andere sociale kanalen, kan je op Foursquare je locatie claimen waardoor je toegang krijgt tot de business tools.
Het kanaal focust niet enkel op horecazaken, maar ook op winkels. Als je dus een pralinewinkel hebt of exclusieve streekproducten verkoopt, denk dan eens aan Foursquare.
6. Twitter
Het is niet omdat jij niet aanwezig bent op een bepaald kanaal, dat jouw klanten dat niet zijn.
Twitter mogen we uiteraard ook niet vergeten. Hoewel Facebook meer gebruikers heeft, en Instagram meer geschikt is om fotomateriaal te delen, heeft Twitter nog altijd zijn voordelen. Je stuurt in no time je boodschap uit naar al je volgers, en kan snel meesurfen op de populariteit van trending hashtags. Ook zijn veel BV’s en journalisten erg actief op het kanaal, wat dan weer voor mooie PR-opportuniteiten kan zorgen.
Twitter lijkt misschien aan populariteit te verliezen, maar hou altijd het volgende in gedachten: het is niet omdat jij niet aanwezig bent op een bepaald kanaal, dat jouw klanten dat niet zijn. Gooi Twitter dus nog niet direct de vuilbak in!
Tip: Het is een goed idee om sowieso je business naam al te claimen. Zo vermijd je dat iemand anders het doet en dat je klanten verward zijn.
7. Yelp
Hoewel Yelp in België minder populair is dan bovengenoemde review en social mediaplatformen, hou je deze plek toch best in de gaten. De app is namelijk (nog altijd) immens populair in het buitenland, onder andere in de USA. Heb je dus een zaak waar regelmatig toeristen over de vloer komen, dan kan je maar beter zorgen dat je rating op Yelp in orde is!
Tip: Ook Yelp wordt, net zoals Foursquare, niet enkel gebruikt in de horecasector. Winkels en dienstenaanbieders vinden hier eveneens hun plekje.
Hopelijk heb je nu een beter overzicht van welke kanalen relevant zijn voor jouw bar, restaurant, hotel of B&B. Heb je nog vragen of ontbreekt er nog iets in deze lijst? Aarzel niet om ons een mailtje te sturen op [email protected] of op Facebook of Instagram. Veel succes!
Comments
1 Comment
[…] De 7 sociale kanalen waar je als horecazaak zeker aanwezig moet zijn […]
Comments for this post are closed.