Bron: Jumblejoy.com

Als er één kanaal is die de moeite waard is voor horecazaken, dan is het wel Instagram. Met meer dan 100 miljoen #food posts, 3 miljoen #foodies en 8 miljoen #foodporn posts op Instagram is het duidelijk: Instagram en food gaan hand in hand. Het visueel platform telt meer dan 300 miljoen gebruikers! Dé ideale kans voor restaurants om op een effectieve manier te adverteren. Instagram geeft je de  kans om je merk visueeel uit te bouwen, en het laat je toe om in direct contact te staan met je klanten.

Laat mensen watertanden van je lekkerste gerechten en hou hen op de hoogte van nieuwtjes! Hier enkele ideeën hoe je dit platform het best kunt inzetten:

  1. Stel de chef voor: klanten en volgers zien graag een echt persoon aan het werk. Wie is degene die deze heerlijke maaltijden klaarmaakt en wat is zijn of haar verhaal? Deel ‘behind the scenes foto’s’: van de keuken en het personeel bijvoorbeeld. Zo word je als merk authentiek en menselijk.
  2. Wees consistent met je verhaal: Instagrammers houden van authenticiteit, blijf dus trouw aan je merkidentiteit. Zorg ervoor dat al je posts passen bij het thema van je restaurant, en de voorkeuren van je klanten. Post niet ineens een quote over Pizza, als je een gezond restaurant bent. Let er ook op dat je beeldmateriaal mooi oogt en een geheel vormt.
  3. Specials of the day: Post een foto van het gerecht van de dag, laat zien wat je in huis hebt. Je zult ervan versteld staan hoeveel klanten deze maaltijd nog dezelfde avond zullen bestellen. Je kan ook een bon of een speciale code integreren in je post om mensen te stimuleren om je restaurant een bezoekje te brengen.
  4. Ga op zoek naar influencers: nodig een foodblogger uit voor een gratis maaltijd, zodat deze persoon je restaurant zal promoten in zijn of haar netwerk. Als je restaurant gepromoot wordt door vertrouwde personen, zal dit een boost geven in de populariteit van je zaak. Hen contacteren is gemakkelijk, ze zijn meestal maar een berichtje van je verwijderd.
  5. Stimuleer interactie met je volgers: er zijn talloze manieren om via Instagram engagement aan te moedigen. Vraag je volgers bijvoorbeeld om een foto te delen in je restaurant met een bepaalde hashtag, waarna één ervan zal uitgekozen worden om gratis te komen eten. Voeg ook zeker de naam van je Instagramaccount en bijhorende hastags toe aan je menukaart, om klanten eraan te herinneren hun ervaringen op Instagram te delen.
  6. Gebruik hashtags en post op het juiste moment: voeg àltijd een hashtag met de naam van je restaurant toe aan je post. Verder zijn er nog andere populaire hashtags die je kan gebruiken zoals #foodie, #instafood, enzovoort. Tenslotte is het ook aangewezen om te posten rond 5-6 uur ‘s middags, het tijdstip dat mensen terugkomen van hun werk en plannen maken over wat ze straks gaan eten.

Onthou vooral: gebruik Instagram niet als een reclameplatform, maar als een platform waar je je identiteit blootgeeft en op een oprechte manier communiceert met je klanten.